Ik stel mij graag voor.

Met groot genoegen en een gevoel van verantwoordelijkheid ben ik in de voetsporen van mijn voorganger Cees Veerman getreden als nieuwe voorzitter van het Nationaal Groenfonds. Mijn naam is Menno Snel en het is een eer om u te verwelkomen in het jaarverslag van het Groenfonds over 2023.

Een jaarverslag is meestal een terugblik. Toch wil ik nu eerst vooruitkijken. Het jaar 2024 is namelijk een bijzonder jaar, waarin we het 30-jarig bestaan van het Nationaal Groenfonds vieren. Het is ook een periode van cruciale veranderingen en uitdagingen voor de Nederlandse samenleving als geheel en duurzame ondernemingen in het bijzonder.

Positieve impact

Dit jubileumjaar geeft ons de gelegenheid om terug te kijken en te reflecteren op de successen en tegenslagen van de afgelopen decennia en tevens vooruit te kijken naar de toekomst van duurzaamheid en groene ontwikkeling in Nederland. Het Nationaal Groenfonds heeft gedurende deze periode een belangrijke rol gespeeld in het verschaffen van toegang tot financiële middelen voor impactvolle bedrijven die streven naar ecologische, economische en maatschappelijke vooruitgang. In dit jaarverslag staat dit beschreven in cijfers en op onze website kunt u meer lezen over de diverse projecten en initiatieven die wij hebben ondersteund en de tastbare positieve impact die zij hebben.

Urgentie transitie

Een van de thema’s die dit jaar voor ons centraal staat, is de omschakeling naar een duurzamere landbouw. In verschillende artikelen heb ik eind 2023 de urgentie benadrukt van betrokkenheid van nog meer boeren bij deze transformatie. Maar het is niet alleen een uitdaging voor de boeren. De overheid, de ketenpartijen, consumenten en zeker ook de banken hebben hierbij zeker ook een rol én verantwoordelijkheid. Het Nationaal Groenfonds draagt, onder andere met het Investeringsfonds Duurzame Landbouw en in samenwerking met andere financiers, bij aan het faciliteren van deze transitie.

Financiering in plaats van subsidie

Als nieuwe voorzitter wil ik ook een oproep doen aan de komende regering: stimuleer de duurzame ontwikkeling van Nederland en ondersteun onze ondernemers in hun groene ambities. Zo zorgen we ervoor dat Nederland een van de koplopers is in innovatie en verduurzaming en blijft er een goed en toekomstbestendig ondernemersklimaat in ons land. Daarbij vind ik het ook van belang dat de overheid daar waar dat kan meer focust op financieren in plaats van steeds subsidiëren. Ondersteun als overheid financiering van zowel ecologisch als economisch verantwoorde ontwikkelingen. Want door duurzame investeringen te stimuleren, kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd een gezonde economie bevorderen. En als bonus komt – in tegenstelling tot subsidie – bij financiering het geld ook weer terug en kan het opnieuw worden ingezet.

Cruciale schakel

De grote opgaven waarmee we worden geconfronteerd, brengen grote kosten met zich mee. In dit jaarverslag lichten we toe hoe het Nationaal Groenfonds financiële middelen inzet om de verduurzaming van Nederland over de volle breedte te ondersteunen. Onze missie is duidelijk: we willen ervoor zorgen dat de benodigde middelen beschikbaar komen voor projecten die bijdragen aan een groenere toekomst. Ik nodig u uit om op de bladzijden van dit jaarverslag, op onze website en onze social mediakanalen met ons mee te reizen en te ontdekken waarom het Nationaal Groenfonds al dertig jaar een cruciale schakel is in de transitie naar een duurzamer Nederland.

Tot slot, een persoonlijke noot: laten we samen streven naar een groenere toekomst, waarin we niet alleen de uitdagingen van vandaag aangaan, maar ook bouwen aan een volhoudbare ecologische en economische erfenis voor de generaties die na ons komen.

Menno Snel,
Voorzitter Nationaal Groenfonds